Her spor dalında olduğu gibi, golfte de ilk başlangıçta, her golf oyuncusu, hangi yaş gurubunda olursa olsun sahaya çıkmadan önce bir golf hocası tarafından teknik bilgilerin verildiği ve pratik uygulamaların yapıldığı bir hazırlık döneminden geçer. Bu süreçte, bedenin vuruşlar sırasındaki ahenkli uyumunu yakalamak için en çok yük taşıyan ve zorlanan alanlar parmakların küçük eklemleri, el bileği ve omuz eklemleri olur. Normal ve uygun vuruşlarda hiçbir şekilde bu eklemler zorlanmaz ama ilk başlarda bunun farkında bile olmayız. Sadece omuzlarımızda ağrı ve tutulmalar ya da parmaklarımızda golf sopasını sıkı tutmaya bağlı olarak küçük sevimli baloncuklarla karşılaşırız. Bir çoğumuz yaşamışızdır bu tür sorunları. Başlangıçta bunlar doğaldır fakat uzun süre devam etmemesi gerekir.
Ellerimiz, vücudumuzdaki en kusursuz bölümlerinden biridir. Ellerimiz ile beslenir, giyinir, hijyenimizi sağlar, duygularımızı ifade eder, hisseder, gerekli olduğu durumlarda da konuşuruz. Bir liste tutmaya kalksak herhalde bayağı uzun bir liste olur. Ellerimiz, vücudumuzdaki üç ana sinir tarafından idare edilir. Bu sayede ellerimize hem duyu (his) hem de motor (kavrama ve ince beceriler) fonksiyon sağlanır. Beynimizin içinde el için ayrılan alan 1/3’den daha fazladır. Eğer ellerimizi ince motor becerileri iyi bir şekilde kullanırsak bu alan biraz daha artabilir.
Ellerimizde birçok küçük eklem vardır. Sadece yaşlanmak ellerimizde artrite ya da sinir sıkışmalarına neden olmaz. Eğer ellerimizi gereğinden fazla zorlar ve hor kullanırsak kısa sürede eklem mesafelerinin daralmasına zemin hazırlamış oluruz. Bu durumda ellerdeki zorlanmalar bir süre sonra el bileğine ve omuza doğru yavaşça yayılmaya başlar. Golf sporunda diğer sporlarda da olduğu gibi el sağlığı çok önemlidir. Ellerimizdeki ince motor ve duyu fonksiyonları ne kadar iyi olursa, yaptığımız spordaki performansımız o oranda artar ve sakatlanma riskimiz azalır.
Her golf oyunu öncesi ve sonrasında sizlere aşağıdaki resimlerde gösterilen ve adım adım tarif edeceğim egzersizleri uygulamaya çalışırsanız hem el, el bileği ve omuz sağlığınızı korumuş hem de uzun yıllar bu sporu iyi bir performans ile devam ettirmiş olursunuz.
Golf oyuncuları için yumuşak top ile el hareketleri (MELT Method):
1- Kavramanın Değerlendirilmesi
-Bir avuç içinize yumuşak bir top yerleştirin ,3-4 defa güçlü bir şekilde sıkıp bırakın.
-Sonra topu diğer avucunuza koyun, kavrama gücünüzün eşit olup olmadığını veya bir elinizin diğerinden daha güçlü kavrayıp kavramadığınıza dikkat edin. Bunun nasıl hissettirdiğini hatırla.
2- Kaydırma
-Yumuşak topu bir masaya yerleştirin.
– Sağ elinizle, avuç içiniz aşağı bakacak şekilde, topu avuç içi tabanında 3. noktadan 5. noktaya kaydırın, aynı baskıyı devam ettirerek 3. noktaya geri getirin. Kaydırma yaparken orta parmağınızın ucunu masada tutun.3-4 kez gidip gelin.
3-Makaslama
-3-4 odaklı nefes boyunca yumuşak topu sağ elinizin başparmak tümseğinin sağındaki 3. noktanın altına yerleştirip küçük daireler çizin. Yavaşça hareket edin, başparmak tümseğini makaslamaya zaman ayırın çünkü bu bölge sıklıkla sıkışmış stres barındırır.
– Kaydırma ve makaslamayı sol elinizde tekrarlayın
4- Parmak Durulama
– Sol elinizi masaya düz olarak yerleştirin. Sağ elinizi kullanarak yumuşak topla sol elinizin tüm parmaklarıyla aralarını, bilekten tırnağa doğru tek yönde ovun.
– Diğer elde tekrarlayın.
5- Kavramayı Yeniden Değerlendirm
İlk başta yaptığınız değerlendirmeyi tekrar yapın iki elinizde. Şimdi daha az çabayla daha güçlü kavrayabiliyor musunuz? Kavramanızı sağ ve solda eşit mi hissediyorsunuz?
Yukardaki el hareketlerini yaptığınızda ellerinizi daha esnek, daha hafif hissedersiniz. Boyun, baş ve omuzdaki gerginlik azalır. Parmaklarla bilek eklemlerindeki gerginlik azalır.
Denemeye ne dersiniz?