Dünyada gece golfü ilk kez 1954 yılında Chicago’da, O’Shanter Country Club Sahası’nda oynanmıştır. İlk profosyonel golf turnuvası ise 1964 yılında, Lynnfield’deki Colonial Country Club’da düzenlenmiştir. Bu turnuva ve organizasyonlar aydınlatılmış birkaç parkur üzerinde oynanmıştır. 1968 yılında, Sunol California’daki şampiyona golf sahası, tüm çukurları aydınlatılan ilk sahadır.
Açık havada ve geniş yeşil alanlarda oynan golf sporunun, gece de oynanabilmesi için bu büyük alanın aydınlatılması gerekir. Golf sahasının, diğer spor dallarında olduğu gibi standart saha ölçüleri yoktur. Bu yüzden golf sahasının aydınlatma tasarımı da her saha için kendisine özgü tasarlanır.
Aydınlatma tasarımındaki tüm hesaplamalar bilgisayar ortamında yapıldıktan sonra sahada topograf yardımıyla uygulama yapılır. Armatürler genellikle, 18 metre yüksekliğindeki direkler üzerine monte edilir. Bu aydınlatma direkleri üzerinde yıldırım tehlikesine karşı koruma sistemleri de yer almalıdır. Golf oyununa engel teşkil etmeyecek mesafelerde saha sınırlarına yerleştirilen direklerin, gündüz görünürlüğünü azaltmak için bölgedeki doğa ile uyumlu renklerde boyanması tercih edilmelidir. Ayrıca direkler üzerinde bulunan hidrolik sistemler sayesinde, herhangi bir durumda müdahale edilmesi gerektiğinde, direkler yatırılarak armatüre ulaşım kolaylığı sağlanır.
Tee bölgesindeki aydınlatma direkleri, top vuruş alanının uzağında ve oyuncunun gölgesinin zemine düşürmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Topun ilk çıkışından sonra oyuncu ve izleyiciler tarafından topun takip edilebilmesi için dikey ışık ölçümlerinin iyi ayarlanması gerekir.
Fairway’lerde tüm armatürler topun hareket yönüne doğru baktırılarak hem göz kamaşması engellenir hem de oyuncunun topu havada rahatlıkla takip etmesi sağlanır. Golf oyun parkurlarının vuruş sayılarına göre beklenen top, düşüş ve atış noktaları belirlenip, aydınlatma tasarımına tam olarak yansıtılmalıdır. Sahalardaki eğimler yakından kontrol edilerek tasarıma dahil edilmelidir.
Green bölgelerinde, daha geniş açılı ve diğer bölgelere göre yüksek aydınlık seviyesi sağlanmalıdır. Topun en son düştüğü yer rahatlıkla gözlenmelidir. Aydınlatma direklerinin zeminden yansıyan ışığın oyuncunun gözlerini olumsuz etkilemeyecek şekilde konumlandırılması önemlidir.
Ayrıca kullanılan ışık kaynaklarının renksel geri verimi ve renk sıcaklığı; tüm sahanın, oyuncuların ve her türlü objenin gün ışığı altındaki gerçek haliyle gözükmesine olanak sağlayacak şekilde olmalıdır.
Aydınlatma; sahanın dışındaki yerleşim alanları, yayalar ve sürücülerin olumsuz etkilenmelerine neden olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca, kaçan ışığın bölgedeki doğal yaşamı rahatsız etmeyecek değerde olması ve tüm sistemin sessiz çalışması çok önemlidir.
Golf sahası aydınlatması;
Gece golf oynayan bir golf oyuncusuna, kendisini çok farklı bir atmosferde hissettirerek unutulmaz bir deneyim yaşamasını sağlar.
Günlerin kısa olduğu golf sezonunda, daha fazla oyuncunun, oyunlarını tamamlayarak spor yapabilmelerine olanak sağlar.
Gündüz havanın çok sıcak olduğu yaz aylarında, gece daha serin bir havada golf oynayabilme imkanı sağlar.
Havanın karanlık olduğu, günün erken saatlerinde başlayan saha bakım operasyonun daha hızlı ve düzgün yapılabilmesini sağlar.