Alper Alp

Dünya Handikap Sistemi (WHS) Nedir?

Değerli Golf severler,

Dünya Handikap Sistemi (WHS)‘nin amacı; dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılmakta olan birbirinden farklı handikap sistemlerini tek bir sisteme dönüştürerek, farklı ülkelerden gelen oyuncuların, dünyanın herhangi bir yerindeki sahada, aynı ölçüm sistemi üzerinden aldıkları handikapları ile birbirlerine karşı eşit ve adil şartlarda yarışabilmelerini sağlamaktır. USGA ve R&A‘nin öncülüğünde uzun süredir hazırlıkları yapılmakta olan ve geçtiğimiz aylarda son halini almış olan Dünya Handikap Sistemi’nin 2020 yılından itibaren uygulamaya geçmesi öngörülüyor. EGA Handikap sistemini kullanmakta olan bizim gibi Avrupa Ülkeleri’nin içinde, geçiş hazırlıklarını tamamlamış olan bazı ülkelerin 2020 yılı başında uygulamaya geçecek olmasının yanında, gerek yazılım altyapılarını tamamlayamamış olmaları nedeniyle, gerekse yeni uygulamanın getirebileceği aksaklıkları görmek amacıyla birçok ülkenin de 2020 yılı sonuna kadar beklemek niyetinde olduklarını görüyoruz. TGF olarak biz de Datagolf sisteminde yapılmasını istediğimiz değişiklikler üzerinde çalışmaktayız ve golf sezonu başlamadan önce WHS’ye geçmeyi hedefliyoruz.

Sistemin uygulama esaslarını basitçe izah etmek gerekirse:

  • Geçmişe dönük olarak handikap kayıtlarınıza bakılır, son 20 skorunuz* dikkate alınır.
  • Her yeni bir skor girişi yapıldığında en eski 20’inci skor sistemden düşer.
  • Son 20 skorunuz içerisinden en iyi 8 skorunuzun ortalaması sizin o andaki handikapınızdır.

Ancak bu kadar basit gibi görülen bu uygulamada oyuncunun son bir yıl içerisinde ulaştığı en düşük handikapı, çok yüksek bir skor yapmış olması, turnuva günü sahada yapılan skorların ortalaması gibi diğer faktörler de hesaplamanın içine girmektedir.

*Not: Henüz geçmiş 20 skora ulaşamamış oyuncuların mevcut skorları içerisinden kaç tanesinin ortalamaya sayılacağı sistem içerisinde tanımlanmış ayrı bir algoritmaya göre hesaplanır.

Sisteme geçiş ile birlikte, birçok oyuncunun handikapında değişiklikler olması kaçınılmazdır. Umuyorum ki yeni handikaplarımız gerçek oyun seviyemizi daha iyi yansıtacak şekilde belirlenecektir.

Öte yandan “Course Rating ve Slope sistemi” WHS’nin ayrılmaz bir parçası olup, sisteme geçiş yapacak ülkelerdeki tüm sahaların Course Rating işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Herhangi bir turnuvada ya da resmi olmayan bir oyunda Course Rating değerlemesinde esas alınan başlama noktaları (tee) yerine farklı bir yerden oynanması durumunda (genellikle daha önden oynanması nedeniyle, sahanın kısalması ve Course Rating değerinin değişmesi sebebi ile), yapacağınız skorun geçerli bir skor sayılmama ihtimali olduğunu da unutmayalım. Sahanın Course Rating değerlerinin değişmemesi için 18 çukurlu bir sahada toplam uzunluk farkının 100 metreden az olması gerekir. Handikap komitelerinin ve saha sorumlularının bu konuda dikkatli olmaları gerekir.

WHS kurallarına göre, oyuncuların handikaplarını tutma ve handikap verebilme yetkisi sadece gerekli şartları yerine getirmiş spor kulübü derneklerine verilebilecektir. Bu şartların neler olacağı TGF tarafından ilan edilecek ve bu şartları yerine getiremeyen kulüplerin oyuncuları “ferdi sporcu” statüsüne çevrilerek handikapları federasyon tarafından takip edilmeye başlanılacaktır. Oyuncular açısından bakıldığında ise, her oyuncunun “home club” olarak seçeceği federasyon tarafından handikap verme yetkisi verilmiş bir spor kulübü derneğine üye olması gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmeyen/getiremeyen oyuncular da “ferdi sporcu” olarak tanımlanacak ve handikap işlemleri TGF tarafından takip edilecektir.

WHS sistemine göre handikap tutma yetkisi verilen kulüplerin Handikap Komitelerine çok ciddi sorumluluklar verilmiş bulunuyor. Handikap komiteleri bağlı oyuncularının handikaplarını yakinen takip etmek, oyun kapasitesi mevcut handikapını yansıtmayan oyuncuların handikapını gözden geçirip düzeltmek; handikapını aşağı ya da yukarı hareket ettirmek amacıyla sistemi kötüye kullanmaya çalışan oyuncuları tespit edip cezalandırmak (yükseltilmeye çalışılan handikapı daha da düşürmek veya tam tersi işlem yapmak) veya handikaplarını dondurmak gibi yetki ve sorumlulukları taşıyorlar. Öte yandan bu sorumluluklarını yerine getirmeyen komitelerin/kulüplerin yetkilerini askıya alma, iptal etme gibi yetkilerin de federasyonda olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

WHS ‘ye geçiş ile birlikte karşılaşacağımız bazı yenilikler ise şöyle:

  • Handikap kategorileri kalkıyor. (Kategorilerdeki farklı handikap inişleri ve 0.1‘lik yükselişler kalkıyor.)
  • Maksimum handikap sınırı 54’e çıkıyor.
  • -36-54 arası oyuncular için ayrı turnuva günü veya medal turnuvalar düzenlenmesi öneriliyor.
  • Turnuvalara katılmak isteyen yeni oyuncular için belli bir sayıda resmi skor kaydı bulunması şartı konulabilecek.
  • Handikap sınırı dışında kalan oyuncuların ya da yeni oyuncuların resmi skor verebilmeleri için, ödül almaksızın “misafir oyuncu” olarak oynatılması öneriliyor.
  • Oyuncular istedikleri kadar “nitelikli skor” (eski tanımıyla, ”ek gün skoru” ) getirebilecekler, ancak turnuvalara katılım için belli bir oranın üzerinde resmi skor şartı getirilebilecek.

Bunlar gibi bazı yeni uygulamaların Datagolf sistemine entegre edilmesi ile ilgili çalışmalar halen devam etmekte olup, tamamlandığında handikap verme yetkilisi olmak isteyen kulüplerden en az bir kişinin TGF tarafından düzenlenecek “ Datagolf Kullanma ve WHS Eğitim Sertifikası” alması gerekecektir.

Dünya çapında daha adil ve eşit bir handikap sistemi olacağına inandığımız bu sistemin tüm golf oyuncuları için hayırlı olmasını diliyor ve her ülkede olduğu gibi, bizde de bu sistemin etrafından dolaşmaya çalışacak golf etiğinden uzak bazı kişiler çıkabileceğini düşünerek onlara diyorum ki;

“Handikaplarınız ile oynamayın, oyununuzu oynayın!”

Sevgiler,

Tags: