Gezi

Golf & Voyage – Emirates Airline Sponsorluğunda

Çölde Bir Vaha – Dubai’de Golf

Geçtiğimiz ay Klassis Golf Kulübü’nün davetiyle Dubai’deydik. Klassis Golf Kulübü Başkanı Cavit Yıldız’ın önderliğinde ve Emirates Airline destekleriyle gerçekleşen golf gezisinde, golf ile dolu birkaç gün geçirdik. Golf gezisinde Klassis Golf Kulübü dışında Türkiye’nin diğer golf kulüplerinden de katılım vardı.

İstanbul Havalimanı’ndan Emirates Airline ile gerçekleştirdiğimiz seyahatimizde giriş ve dönüşü uçuşlarımızda tam saatinde uçuşa geçip, tam saatinde varacağımız yere vardık. Ekonomi sınıfında 4 saatten fazla gerçekleşen uçuşlarımda herhangi bir rahatsızlık yaşamadım. Koltuk araları oldukça geniş, koltuklar oldukça rahat.

Dubai’deki ilk gecemizde tüm katılımcılar ile beraber bir tekne turuna katıldık. Kanal üzerinde tüm şehri görebildiğimiz bu turda dikkatimi ilk çeken gökdelenlerin çokluğu ve yüksekliği oldu.

Dubai eski Dubai ve yeni Dubai olarak adlandırdıkları bir yapılanmada. Eski Dubai olarak adlandırılan bölge doğallığını korurken, yeni Dubai her geçen gün daha fazla gökdelenin yükseldiği bir bölge. Dünyanın en büyük gökdelenlerin bazıları burada ve inşaatı devam eden gökdelenler saymakla bitmez. Dubai benim daha önce transit olarak geçtiğim ama şehir olarak hiç görmediğim bir şehirdi. Bu gezi ile beraber şehri ve Dubai’nin uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapmış önemli sahalarını görme fırsatım oldu. Sahalar ile ilgili ilk söylemek istediğim oyun sürelerine verilen önem. Sahalarda birden fazla marshall dolaşıyor ve zamanlamayı aştığınız 1 dakikanız bile onlar için çok önemli. Arkanızın dolu ya da boş olmasına değil, önünüzdeki grubun ne kadar yakınınızdasınız, kendi zamanınızı nasıl kullanıyorsunuz… Burada önemli olan sadece bu. Hal böyle olunca da ister istemez oyununuzu hızlandırmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü aksi takdirde sizden önünüzdeki çukuru ya da çukurları atlamanız isteniyor.

Bir de buggylerde kullandıkları teknolojiden bahsetmek istiyorum. Buggylerdeki GPS sistemi ile çukura olan uzaklığınızı görebiliyor, zamanlamanızı takip edebiliyorsunuz. Ayrıca saha üzerinde olmamanız gereken bir alanda iseniz aracınız otomatik olarak duruyor. Yapabileceğiniz tek şey, buggynizi geri alarak ve doğru yönden devam etmek. Böylelikle isteseniz de sahaya zarar vermeniz mümkün değil.

Emirates hakkında bilmeniz gerekenler:

  • Emirates bugün, İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftada toplam 18 uçuş gerçekleştiriyor.
  • Emirates her uçağında, her uçuş noktasında ve her koltuğun arkasında 4000 kanala varan eğlence sistemi ve ekranı bulunan tek havayolu.
  • Tüm uçuşlarda en az 8 farklı lisan bilen çalışan var ve hangi ülkeden seyahat ediyorsanız hostesler arasında en az biri dilinizi konuşabiliyor.
  • Tüm A380 ve Boeing 777 uçaklarında ücretsiz Wi-Fi ve koltuk prizi bulunan Emirates, bu sayede yolcularının uçarken de internete bağlı kalmalarını sağlıyor. Ayrıca, cep telefonu kullanabilme ve veri dolaşımı hizmetleri sayesinde, ailenizi ve arkadaşlarınızı arayabiliyorsunuz.
  • Economy Class kabininde, açık gri ve mavi renklerden oluşan bir renk paleti bulunuyor. Ergonomik olarak tasarlanan koltuklarda tamamen deri, esnek yan panelleri olan baş yaslama bölümleri bulunuyor ve bunların da optimum destek için ayarlanması mümkün.
  • Emirates Havayolu, yüzde yüz geri dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilen battaniyeleri ile çevreci yaklaşımını sürdürüyor. ecoTHREAD™ patentli teknoloji kullanılarak yüzde yüz geri dönüştürülmüş plastikten üretilen yumuşak ve sıcak Emirates battaniyeleri, tüm Economy Class gece boyu uçuşlarında kullanılıyor.
  • Dubai Uluslararası Havalimanı’nda 7 adet Emirates Lounge’ıbulunuyor.
  • Dubai’de First Class Lounge’da bulunan Timeless SPA’da belirli bakımlardan ücretsiz olarak, Business Class uçtuğunuzda ise küçük bir ücret karşılığında yararlanabilirsiniz.
  • Dubai’den aktarmalı başka bir ülkeyi ziyaret edecekseniz ve seyahatinize devam etmeden önce biraz zamanınız varsa, Dubai International Hotel’de zaman geçirebilirsiniz. SPA bakımlarıyla rahatlayabilir, lezzetli yemeklerin keyfini çıkarabilir ya da uçuşunuzdan önce yapmanız gereken işleri tamamlayabilirsiniz.
  • Dubai’de bulunan Emirates Terminal 3’te yeni çıkan parfümleri, akıllı saatleri ve ışıltılı mücevherleri alışveriş merkezlerinde bulamayacağınız fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Jumeirah Golf State Earth Course

Jumeirah Golf Course Earth ve Fire yani toprak ve ateş adında 18 çukurlu iki golf sahasına sahip. Gördüğüm sahalar içinde Jumeirah Golf Estate Earth Course, sanırım bunkerlar açısından oyuncuları en çok zorlayan saha. Parlak beyaz kumdan oluşan bunkerlar devasa boyuttalar ve hemen hemen tüm grenlerin sağı, solu, önü, arkası bu bunkerlar ile dolu. Birden fazla çukurun etrafı 7 bunker alanı ile çevrili. 18.çukur büyük bir gölet ile devam etmekte ve saha özellikle balıkçıl kuşlar için doğal bir yaşam alanı. DP Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan bu saha, Greg Norman & Tad Burnett imzası taşıyor. Toplam 72 par 7706 yardlık sahada en uzun çukur 651 metre ile 5 parlık 18. çukur, en kısa çukur ise 93 metre ile 3 parlık 17. Çukur. Bu sahada beklenen oyun süresi 4 saat, 10 dakika.

Jumeirah Golf State Fire Course

Ateş teması ile oluşturulan sahada bunkerlar kırmızı kumdan oluşmakta. Saha yine oldukça fazla bunker ile çevrili olsa da Earth Course’a kıyasla daha az zorlayıcı diyebiliriz. Ateş teması ile tasarlanan bu saha da oldukça etkileyici. Bu saha da Earth Course gibi Greg Norman & Tad Burnett imzası taşıyor. Toplam 72 par 7480 yardlık sahada en uzun çukur 621 metre ile 5 parlık 13. çukur, en kısa çukur ise 98 metre ile 3 parlık 8. Çukur. Bu sahada beklenen oyun süresi de 4 saat, 10 dakika.

Dubai Creek Golf Course

Dubai Creek Golf Course, bir golf ve yat kulübü. Bu saha şehrin tam göbeğinde konumlanmış. Oyun oynarken sağınızdan solunuzdan kalkan uçakları, saha boyunca yol alan kanal üzerine inen-kalkan deniz uçaklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu saha da bunker ile çevrili ama devasa boyutta yükseklikte değiller. Buradaki bunkerlar alçak ama bazı çukurlarda tüm fairway boyunca uzanmaktalar. Su engelleri de oldukça fazla. Söylemek istediğim diğer bir özellik; 6. Çukuru vuruşlarınızı suyun üzerine kurulan platform üzerinden yapıyorsunuz. Bu saha mutlaka görmeniz gereken, deneyimlemeniz gereken bir saha. Toplam 71 par 6967 yardlık sahada en uzun çukur 562 metre ile 5 parlık 4. çukur, en kısa çukur ise 96 metre ile 3 parlık 14. Çukur. Bu sahada beklenen oyun süresi de 4 saat, 11 dakika.

Omega Dubai Desert Classic

Omega Dubai Desert Classic 23-26 Ocak tarihleri arasında Dubai Emirates Golf Kulübü’nde gerçekleşti. Biz de bu yıl Klassis Golf Kulübü ve Emirates Airline destekleri ile bu turnuvayı canlı olarak izleme şansını yakaladık. Turnuva ile ilgili detay bilgiyi dünyadan golf yazarımız İbrahim Koçyiğit kendi köşesinde detaylı olarak anlattı. Bu sebeple ben burada sadece atmosferden ve sahadan bahsetmek istiyorum. Emirates Golf Course toplam 72 par 7353 yardlık bir saha. En uzun çukur 519 metre ile 5 parlık 3. çukur, en kısa çukur ise 155 metre ile 3 parlık 11. Çukur. Palmiye ağaçlarının altında, uzun bunker alanları ve geniş su engelleri ile çevrili bir şampiyona sahası. Oyuncular son gün final oyunlarında hava şartlarından dolayı biraz zorlandılar. Yaşanan kum fırtınası, rüzgar ve yağmur kısa sürüp sonrasını güneşe bıraksa da yine de zorlayıcıydı. Turnuvada iki play- off sonrası kazanan Lucas Herbert oldu ve 490.323,18 Euro‘luk ödülü aldı. Her oyunda çekişmeyi, kazanma isteğini, oynanan strateji izlemek büyük bir heyecan kaynağı. Bunun için sanırım küçük ya da büyük turnuva olsun önemli değil, ki burada ciddi bir maddi kazanç söz konusu, play-offlar bizi çok heyecanlandırıyor. Oyuncular ile tekrar tekrar tee’ye gidip green’e dönebiliyoruz. Oyuncuları ise bilemiyorum. Biz heyecanı izler, keyif alırken; onların streslerini, bunu yönetme çabalarını tahmin etmek çok zor.

Bu seyahate bizi davet eden Klassis Golf Kulübü’ne ve Kulüp Başkanı Cavit Yıldız’a teşekkür ederim.

Tags: